Den Tilsandede Kirke

Danmarks største vandreklit

Under Råbjerg Mile ligger en skov begravet. De grene, der bryder med sandbilledet, er faktisk trætoppe. Råbjerg Mile er resultatet af den sandflugt, der startede i Danmark i 1500-tallet som følge af skovfældning. I 1800-tallet stoppede man sandflugten med tilplantning, men lod Råbjerg Mile være i fred. Derfor står milen i dag som Danmarks største vandreklit.

Syd for Skagen i plantageområdet øst for hovedvejen ligger resterne af Skagens gamle kirke. Kun tårnet står tilbage og går i dag under navnet Den Tilsandede Kirke. Kirketårnet er et symbol på, hvor omfattende og ødelæggende sandflugten var.

Den Tilsandede Kirke

Den Tilsandede Kirke hed oprindeligt Sct. Laurentii kirken opkaldt efter skytshelgenen Sct. Laurentius. Han var en helgen, der delte penge ud til de fattige og blev brændt for sin forbrydelse. Sct. Laurentius vogtede over kirken og hans symbol, en rist, indgår også i Skagens byvåben.

Sct. Laurentii kirken blev opført i sidste halvdel af 1300-tallet. Dengang var kirken den største i vendsyssel, og den fungerede som kirke i Skagen sogn. I 1500-tallet begyndte sandflugten i Danmark og i 1600-tallet havde sandflugten nåede til kirken. Menigheden havde deres kirke meget kær og kæmpede bravt i 20 år med de store sandmængder. De måtte grave sig vej ind, når der var gudstjeneste. I 1795 beordrede Kong Christian den 7., at kirken skulle lukkes.

Kirkens endeligt

Da man i 1795 lukkede kirken, blev alterkalken og alterdisken flyttet, men resten af inventaret blev stående. Da der i 1805 var indbrud i kirken, blev resten af inventaret flyttet. Fem år senere blev kirken endelig opgivet, og der blev sat en mur op mellem tårn og kirke. Skibet blev revet ned, og murstenene blev brugt som byggematerialer andre steder. Tårnet blev stående og de røde mursten blev kalket hvide, så det kunne fungere som sømærke. De nederste 2-3 meter af tårnet er dækket med sand.

Det eneste, der angiveligt skulle være tilbage under sanddyngen, er en granitdøbefont, et stenalter og resterne af kirkens gulv.

Udflugt til Den Tilsandede Kirke

Midt i et bevokset område omringet af træer, finder du Den Tilsandede Kirke. I dag står kun kirketårnet står tilbage, men pæle markerer hvor kirkeskibet engang var. Det er muligt at komme op i tårnet og se udsigten. Døren derind til er et kirkens gamle vinduer, som er blevet lavet om.

Fra kirken har man flere muligheder for at begive sig ud på en flot vandretur via afmærkede vandrestier. Syd for plantagen ligger der et stort klit- og hedeterræn der også er oplagt at udforske. Området er både velegnet til vandreture med god skiltning og afmærkning.

Ca. 400 meter fra kirketårnet er der muligheder for at parkere. Her er også borde, bænke samt toiletter, så området er altså oplagt til en picnic med familien eller vennerne. I kan hente forfriskningerne i kiosken, som har åbent i sommerperioden.  

Området er også flittigt besøgt af cyklister fra både nær og fjern. Fra Råbjerg Mile Camping er der kun ca. 10 km til Den Tilsandede Kirke. En oplevelse I ikke bør snyde jer selv for!