Råbjerg Mile

Oplev en ørken midt i Nordjylland

råbjerg mile klit

Råbjerg Mile – Landets største vandreklit

Råbjerg Mile er et helt unikt naturfænomen, som er svært at begribe. Milen er Danmarks største vandreklit, som ikke er standset med tilplantning. Her får du følelsen af at være strandet i en ørken, og man kan næsten ikke begribe at så smuk natur findes lige midt i Nordjylland. Milen dækker et areal på ca. 2 km2 og er op til 35 m høj. Råbjerg Mile er et stykke Danmarkshistorie og med en beliggenhed kun 3 kilometer fra campingpladsen, bør I ikke snyde jer selv for at opleve den betagende natur. På de vindstille dage er Råbjerg Mile et oplagt sted at slå sig ned med picnickurven og spise en lækker frokost med familien. At vandre i det hvide sand kan være hårdt, så det er en god ide at være forsynet med mad og drikke. Vi anbefaler vores gæster at besøge milen, når vejret er lunt, og der er minimal blæst. En travetur gennem milen kan godt tage nogle timer, så husk solcreme til de varme sommerdage. Fra toppen af milen kan I se Nordjyllands måske smukkeste udsigt. På en skyfri dag kan man overvære den smukkeste solnedgang på lune sommeraftener. Pak kameraet – det er et øjeblik, I gerne vil kunne huske!  

Råbjerg Mile – et resultat af sandflugt

I 1500-tallet startede en sandflugt i Danmark, der drev folk fra hjem og hus. Sandet ødelagde muligheden for at dyrke jorden og har flere steder udslettet hele byer. Dengang var der et andet klima og en langt koldere temperatur, end vi har i dag. Kulden gjorde, at gletsjere bandt vand, hvilket gav en lavere vandstand og dermed mere sand på strandene. Vinden fik fat i sandet og blæste det ind over landet, som resulterede i sandflugten. Kulden gjorde samtidig, at mere træ blev fældet til brænde. Den manglende vegetation blotlagde sandet og gav sandflugten endnu bedre muligheder. I Råbjerg Sogn forliste de fleste huse og gårde som resultat af sandflugten. I 1600-tallet forsvandt byen, og i dag står kun et ensomt kirketårn fra den gamle Sct. Laurentii kirke tilbage til minde om sognet. Det kendes i dag som Den Tilsandede Kirke.  

Milens historie

Sandflugten var et stort problem i Danmark, der drev mange fra hus og hjem. Derfor satte man de fleste steder en stopper for sandet med beplantning. Det var også planen at stoppe sandflugten, der havde hærget Råbjerg Sogn og dermed gøre en ende på Råbjerg Mile. Dele af befolkningen talte dog imod at ødelægge naturområdet, og med Jeppe Aakjær i spidsen begyndte synspunktet at sprede sig. Den offentlige debat førte til, at staten i 1900 købte området, hvor milen dengang lå. Milen vandrer op til 15 meter om året i øst-nordøstlig retning. Staten har derfor, efterhånden som milen har vandret, købt de omkringliggende områder og fredet dem. I 2008 blev milens forventede adgandsvej fredet, også selvom at milen vil ødelægge huse og veje på sin vandring. Hvad der skal ske med de mennesker, der bliver ramt, er endnu ikke besluttet. Hvis milens vandring fortsætter med samme hast og retning, forventer man, at den i 2200 vil nå hovedvejen mellem Skagen og Frederikshavn og i 2230 nå ud til Kattegat.